Beden Dili Kullanımı Nasıl Olmalıdır? | Motivasyon Atölyesi

Beden Dili Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Beden Dili Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Beden Dili Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kişilerarası -özellikle yüz yüze- iletişimde düşüncelerimizi sözlü, duygularımızı ise sözsüz iletişim dili ile anlatırız. Çoğu zaman yüz yüze iletişimde kelimeler yetersiz kalabilir. Günlük yaşamdaki ilişkilerimizde çoğu kez farkında olmadan sözsüz iletişimi kullanıyoruz.

Herkesin de bildiği gibi sözlü iletişimde anlayabilmek ve anlatabilmek, anlaşabilmenin temelini oluşturur. Kendimizi ifade ederken donuk bir yüz ifadesiyle etkili bir iletişim kuramayız. Karşı taraf konuşuyorken bile onu anladığımızı ve konuyla ilgilendiğimizi ifade edecek şekilde davranmalıyız.

Bunu doğal olarak konuşan kişiye doğru hafif eğilerek, anladığımızı ifade etmek için kafamızı hafif aşağı sallayarak yapabiliriz. Bunun gibi birçok örnek var.

beden dili en etkili şekilde nasıl kullanılır

Haydi, beden dilimizin neler anlatmak istediği ve neler anlatması gerektiğini öğrenelim. Ve bunu yaparken de oldukça doğal ve sade bir yaklaşım sergilemek çok önemlidir. Abartılı anlatımdan ve karşı tarafı rencide edebilecek hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.

En önce özgüvenli olduğumuzu karşı tarafa dik duruşumuzla göstermeliyiz. Eğer omuzlarımız düşük ve kambur bir şekilde oturursak hiç iyi bir izlenim oluşturmayız. İletişimde ilk saniyeler çok önemlidir. Bunun için duruşumuzla kendimizden emin olduğumuzu karşı tarafa hissettirmeliyiz.

Ses Tonu Da Beden Diline Dahildir

Bir sonraki adım olarak ses tonumuzla ilgilenelim. Sesimiz duygularımızı ifade ettiği için kontrolü baştan ele almalı ve heyecanlıysak, korkuyorsak, tedirginsek bu duygularımızı ses tonumuza hakim olarak karşı taraftan gizleyebiliriz. Belki de en çok yakındığımız şeylerden biri olabilir.

"Sesim titrediği için heyecanlı olduğumu saklayamıyorum" cümlesini hepimiz hayatımızda bir kere de olsa kullanmışızdır. İşte bu problemle başa çıkmak için kendimize yatırım yapmalı ve uzman bir kişiden yardım almalıyız. Sosyal yaşamın temel taşı iletişimdir!

Yüz yüze iletişimlerimizde doğal ve sıcak olmalıyız ki iletişim kurduğumuz insan bizim karşımızda kendisini gergin değil aksine evinde gibi hissetsin. Gergin biri kendini nasıl ifade edebilir ki?

Peki Olumlu Beden Dilini Nasıl Oluştururuz?

İletişimde öncelik olarak 3 saniye kuralına riayet etmeliyiz.

> Göz Teması: iletişim kurduğumuz kişinin kendine has özel alanını ihlal etmeden, uygun göz teması kurmalıyız.

> Yüz İfadesi: Canlı, dinamik ve ilgili bir ifade takınmalıyız. Başımızı hafif dik tutmalıyız.

> Jestler: Jest ve mimik kullanımı iletişimde çok önemlidir fakat çelişkili durumlar ortaya çıkmaması için dozunda kullanmalıyız. Gelişigüzel elimizi kolumuzu sallamamalıyız.

> Beden Duruşu: Eğer ayaktaysak dik, oturuyorsak arkamıza yaslanmalıyız. Dinleyiciysek öne doğru hafif eğilmeliyiz.

> Dış Görünüş: Bulunduğumuz ortama uygun giyinmek ilk izlenim için önemlidir. İnsanlar önce dışımızla ilgili bir yargıya varır, sonra karakterimizle ilgilenir.

Yaptığımız her hareket karşı tarafa bizimle ilgili mesajlar gönderir, bu yüzden kaçınmamız gereken bazı hareketlere ve neden kaçınmamız gerektiğine bakalım.

> El Gizleme: Yaşamımız ve duygularımızla ilgili bir şeyler gizlediğimizi gösterir. Ve bizi en önce ele veren organımızdır.

> Baş Parmak Saklama: Korku, endişe belirtisidir ve heyecanımızı da en belirgin bu organ belirler.

> Kafa Kaşıma: Kafa karışıklığı anlamına gelir ve güvensizlik ortaya koyar.

Bu örnekler çok daha fazladır elbette ancak yazarak bitmeyeceği için en belirgin olanları sizlerle paylaşıyoruz.

Beden Dili İletişimin Kalitesini Artırır

Beden dili iletişimde karşı tarafa verilecek olan mesajın en net ve anlaşılır bir şekilde verilmesini sağlar. Ve bundan dolayıdır ki iletişimde beden dilinin önemi %55’dir.

Beden dili doğru kullanıldığında iletişimin kalitesi oldukça yükselecektir. Beden diline ek olarak elbette ki ses tonu da dikkatli şekilde ayarlanmalıdır.


Önerilen Eğitimler

Sizin İçin Seçtiklerimiz

 

Paylaş