Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Yolu | Motivasyon Atölyesi

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Yolu

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Yolu

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Yolu

Çalışan bir baba veya çalışan bir annesiniz ve sürekli olarak "çocuklarımla kaliteli zaman geçiremiyorum çünkü zamanım yetmiyor" diyerek şikâyet ettiğinizi duyar gibiyim. Aslında bütün anne babalarımız için faydalı olduğunu düşünüyoruz. Çoğu zaman işten yorgun geliyor ve çocuklarınız sizinle oyun oynamak istediğinde bu size biraz işkence gibi geliyor olabilir. Bazen de bu durumdan dolayı kendinizi suçlu hissediyor ve ilk fırsatta onlara zaman ayıracağınız ile ilgili kendinize söz veriyorsunuz. Ve bu suçluluk duygusundan dolayı zaten yeterince zaman geçiremiyorum bari onun isteklerini yerine getirerek kendimi affettireyim mi diyorsunuz?

Peki bu ne kadar doğru? Acaba suçluluk duygunuz yersiz olabilir mi?

Bilimsel açıklamalara da yer vereceğim ancak öncelikle kendi çocukluk dönemimden bazı örneklemeler yapmak istiyorum. Zaten yazımızın devamında da bu konuları başlıklar altında inceleyeceğiz.

Mesela biz çocukken ailelerimizle hiç oyun oynamazdık. Çünkü ailelerimiz çok yoğun bir şekilde çalışma hayatının içerisindelerdi. Çalışma hayatı deyince aklınıza sabah bir işe gitmek ve akşam işten eve gelmek diye düşünmeyin sakın. Çünkü onlar 24 saat esasına göre çalışırlardı. Neden mi?

Çünkü çiftçi bir ailenin çocuğuysanız eğer bunu tam olarak anlamanız mümkündür. Ama hatırlıyorum da biz onlarda fazlasıyla zaman geçiriyormuşuz. Çünkü bütün işlerinde biz hep yanlarındaydık. Hem onlara yardım ediyorduk ve hem de o ortama uygun oyunlarımızı oynuyorduk. Elbette şartlar şimdi daha da farklı sizi anlıyorum. Peki şimdi ki şartlarda bunu yapmak mümkün mü?

Çocuğunuz İle Yeteri Kadar İlgilenemiyor Musunuz?

Çocuğunuzla yeterli kaliteli zaman geçiremediğinizi düşünmenizin ve kendinizi suçlu hissetmenizin altında yatan varsayım nedir? Ve yapılan araştırmalar ne söylüyor?

Araştırmaya göre birçok ailenin suçluluk duygusu varsayıma dayanıyor:

ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırma, bu varsayımların doğru olmadığını ortaya koyuyor. Hatta çocuklarla çok fazla zaman geçirmenin çocuğu olumsuz etkileyebileceği öne sürülüyor!

Araştırma, ailelerin 3-11 yaş arası dönemde çocuklarla geçirdikleri zamanın miktarının çocukların akademik başarısı, davranışları ve duygusal sağlığına etkisini incelemiş. Sonuçlara göre, çocukla geçirilen zaman miktarının bunlar üzerinde herhangi bir etkisi yok! Ergenler üzerindeki etkisi de çok düşük düzeyde.

Araştırmaya göre aileyle zaman geçiren çocuklarda olumsuz durumlar gözlenmiştir. Bunun nedeni ise stres altında bir iş yaşamı süren anne ve babanın stresli, endişeli, uykusuz ve kaygılı olduğu bu dönemde çocuğuyla geçirdiği zamanda bile mevcut durumunu değiştiremediği ve kendisinde bulunan bu olumsuz durumları çocuklarına da yansıttığı gözlemlenmiştir.

Bununla birlikte tersine yoğun bir yaşamı olmayan ve sürekli birlikte zaman geçiren ve kontrolü elden bırakmayan aileler de yetişen çocuklarda ise problem çözme becerilerinin sekteye uğradığı, özgüven sorunu yaşadıkları görülmektedir.

Peki Çocukla Kaliteli Zaman Geçirmek Ne Demek?

Çocukla geçirilen zamanın miktarının önemi yok demek. Aslında önemli olan bu süre kısa dahi olsa bu sürede neler yaptığınızdır. Bu süreçte sevgi saygı ve hoş muhabbet varsa eğer işte kaliteli zamana örnek olabilir.

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Faydalı Yolu Nelerdir?

Unutulmaz 1 dakika! (Duygu ve sevginin gücü)

    • Çocuğunuz size bir şey sorduğunda ona odaklanarak gözlerinin içine bakarak zevkle cevaplamak
    • Çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman diliminde pür dikkat onunla ilgilenmeli ve bütün ruh, kalp, zihin ve bedeninizle o anda olmalısınız.
    • Mış gibi yapmaktan vazgeçin. Gerçekten onunla zaman geçirin. Çünkü sizin çocuğunuz sizi sizden daha iyi tanır.
    • Yapmanız gereken o an televizyonu kapatın ve telefonunuzu ulaşamayacağınız bir yere koyun.

Her ne yapıyorsanız onu da dahil edin ve birlikte başarın.

    • Mesela evdeki tamirat işlerini onunla yapın. Keşfetmesine izin verin. Yemek pişirirken destek alın. Alışveriş listesini oluştururken fikirlerini alın.
    • Bu tarz işlere çocuğun dahil edilmesi ile hem kaliteli zaman geçirmiş olur ve hem de ona sorumluluk duygusunu aşılamış olursunuz.
    • Çocuğunuz siz tamir yaparken veya yemek pişirirken sürekli sorular sorarlar, işte size fırsat nasıl olduğunu anlatın ona ki yeni bir şey öğrensin.
    • Hatta onun yapabileceği kısımları ona yaptırın.
    • Hata yaptığında veya verdiğiniz işi istediğiniz gibi yapamadığında verdiğiniz tepkiye dikkat edin. Unutmayın! Bir zamanlar siz de çocuktunuz.
    • Onlara hata yapma özgürlüğü verin.

Kitap listeniz olsun ve birlikte kitap okuyun

    • Çocuğunuzla geçireceğiniz en kaliteli zaman dilimlerinden biri birlikte kitap okumaktır. Mesela uyku öncesi zaman bunun için ideal bir zaman olabilir.
    • Bazen siz ona okuyun bazen de o size okusun. Ve kitapta yazan hikâyeyi birlikte canlandırın.
    • Kitap okumak onun duygusal ve akademik yaşamına katkı sağlayacaktır.

Çocuğunuza onu sevdiğinizi mutlaka gösterin. Çalışmak bir ömür sürebilir, sarılmak ise sadece bir dakika!

    • Bunu yaparken miş gibi değil gerçekten içten yapın. Çünkü o sizi sizden daha iyi tanıyor.
    • Sevginizi sarılarak gösterin. Ona onu sevdiğinizi söyleyin.
    • Siz çocuk olsaydınız neler isterdiniz sorusunu kendinize sorun.
    • İşten eve geldiniz ve stresli bir gündü haklısınız. Ama ona sarıldığınızda her şeyi unutabilirsiniz.

Onların tasarladığı oyunları oynayın

    • Oynadıkları oyunlara ne kadar hakimsiniz? Onların oyun oynarken ki terminolojisine dikkat edin çok şey öğreneceksiniz.
    • Çocukların dünya gerçeği oyunlarıdır. Onun dünyasına ne kadar saygı duyuyorsun? Onun oyunlarını onun gibi oynayarak onun dünyasına dahil olabilirsin.
    • Onun oyununu oynadığınızda aranızda farklı bir bağ oluşur. Çünkü onu gerçekten anladığınızı hisseder.

Sevginin gücünü göster!

    • Sizi anlıyorum yoğun bir iş hayatınız var ve eve geç geliyorsunuz. Ama bu sevginizi göstermenize engel değildir. Siz geldiğinizde uyuyorsa odasına girip başını okşayabilirsiniz.
    • Sabah uyandığında görmesi için güzel bir not bırakabilirsiniz. Veya çok sevdiği bir çikolatayı üzerinde sevgi notu ile birlikte beslenme çantasına koyabilirsiniz.

Bazen ayrı kalmak daha faydalı olabilir!

    • İş kaygısı veya stresinden dolayı gergin olduğunuz zaman çocuğunuza karşı tahammülsüz olabilirsiniz, bu yüzden ayrı kalmanız daha iyi olacaktır.
    • Bu zamanları kendinize ayırmanız için, spor yapabilir, meditasyon yapabilir, arkadaş veya sevdiklerinizle kahve sohbeti yapabilirsiniz.
    • Gerginliğinizin bittiği ve kendinizi dinlediğiniz bu süreçten sonra sadece 10 dakikalık bir kitap okuma seansı yapabilirsiniz birlikte.

Birlikte yemek yiyin ve bu illa dışarda olmak zorunda değildir.

    • Aile olarak oturduğunuz bir sofra her zaman birbirinize verdiğiniz değerin bir göstergesidir.

Onunla gerçekten sohbet edin!

    • Bazı durumlarda sizin problem olarak gördüğünüz şeylerde onlar size çok güzel fikirler sunabilirler
    • Dünyaya onların bakış açısından bakabilseydiniz her şey daha muhteşem olurdu.
    • Bu yüzden onların fikirlerine önem verin ve onlarla ciddi ciddi sohbet edin.
    • Yapılan araştırmalar göstermiştir ki 5 yaşına kadar çocukların ailesiyle olan diyaloğu onun zeka gelişiminde ve başarısında aile dışı faktörlerden daha faydalı olduğu gözlenmiştir.

Aranızda ki kuşak farkını da düşünerek onlardan çok şey öğreneceğinizi unutmayın!

    • Paulo Coelho der ki; Bir çocuk, bir yetişkine üç şey öğretebilir: Sebepsiz mutlu olmak, her zaman bir şeyle meşgul olmak ve istediği şeyi var gücüyle talep etmek.

Birlikte olduğunuz zamanı olabildiğince keyifli ve verimli geçirmeye gayret gösterin. Zaman hiçbir zaman ger gelmeyecek, çocuklar büyüyecek ve yuvadan uçup gidecekler. Geriye sadece ve sadece bu anlamlı anlar kalacak ve her biriniz bu anları tatlı bir hatıra olarak hatırlayacaksınız.


*Aileyle geçirilen zaman konusunda yürütülen ilk uzun ve kapsamlı çalışma. Journal of Marriage and Family'de, Nisan, 2016'da yayınlanmıştır.


Önerilen Eğitimler

Yaşam Koçluğu Eğitimi  NLP Practitioner EğitimiHipnoz Eğitimi

Paylaş