Hayata Değil Gerçeğin Kendisine Hipnoz Ol! | Motivasyon Atölyesi

Hayata Değil Gerçeğin Kendisine Hipnoz Ol!

Hayata Değil Gerçeğin Kendisine Hipnoz Ol!

Hayata Değil Gerçeğin Kendisine Hipnoz Ol!

Hipnozun bilimdeki geçmişi MÖ 1550’lere kadar dayanmaktadır. Ama asıl patlaması 18. yüzyılda, Alman fizikçi Franz Mesmer'in gezegenlerin insanlar üzerindeki etkilerinin, magnet yardımı ile insanı transa sokacak şekilde manipüle edilebileceğine ve bunun da hastalıkları tedavi edebileceğine karar vermesi ile yaşandı.

Mesmer’in bu teorisi düzenbazlık ve sahtekarlık ile suçlandı. Ancak insan davranışlarının bilinçaltı seviyede değiştirilebileceği ve pozitif yönde düzenlenebileceği düşüncesi varlığını korudu ve 19. yüzyılda İskoç cerrah James Braid, bu garip olguyu araştırmaya giriştiği zaman daha çok ciddiye alınmaya ve güven kazanmaya başladı.

Hipnoz Nedir?

Sevdiğiniz bir işi yaparken veya sevdiğiniz herhangi bir şeyi yaparken saatin nasıl geçtiğini tam olarak anlayamazsınız. İşte bu bir trans halidir. Günümüzde hipnoz çok yaygın olmasına karşın tıpta kullanımı hala kısıtlıdır. Bunun nedeni ise hipnozun hala tam olarak ne olduğuna kesin karar verilememiş olmasıdır.

Genel olarak bakacak olursak ve birkaç araştırmacının fikirlerinden yola çıkarak hipnozu; etrafında olanların farkındalığını yitirecek kadar odaklanmak, konsantre olmak ve içe dönmek olarak tanımlayabiliriz.

Hipnozun geçmişinden bugüne baktığımızda sahtekârlar ve kötü amaçlarla kullananlar yüzünden gerçek değerini tam manası ile bulabilmiş değildir. Halbuki hipnoz ile kilo vermeden tutun ağrıyı kontrol etmeye, derse odaklanma, kötü alışkanlıklardan kurtulma, bilinçaltı temizliği dediğimiz geçmiş olumsuz durumlara olan bakış açımızı değiştirme ve daha birçok hayatımıza olumlu yönde etki edebilecek güzellikleri bizlere sunabilmektedir. Bundan dolayı modern tıp da hipnozu dikkate almaya başlıyor.

‘’Açıkçası doğumda olup olmadığımı sorgulamıştım. Çünkü kesinlikle bundan daha acılı olmalıydı!’’ Helen Thomson (Akıl Almaz Beyin kitabından)

Birilerini Gerçekten Hipnoz Etmek Mümkün Mü?

Birilerini hipnoz etmek için kesin bir teknik olmamakla birlikte, zira insanlar hayatın kendisine hipnoz olmuş durumdadır. Hipnoterapist kişiyi hipnoz edebilmek için gerçeğin kendisine odaklaması gerekmektedir. Hayat ile gerçeğin kendisi arasında nasıl bir ayrım var ki insanlar gerçeğin kendisine ulaşmakta zorluk çekiyorlar.

Gerçekler acıdır. Ve insanlar çoğu zaman gerçeklerden uzaklaşırlar. Ne zaman ki gerçek ile yüzleşmek durumunda kalırsa işte o zaman gerçeğin kendisine hipnoz olur ve hayatının gerçek anlamını bulmaya başlar.

Hipnoz bilinçaltı düzeyde çalışır ve bilinçli durumdan bilinçaltı düzeye geçerkenki düzey kişinin hafif trans halidir.

En gerçek ve masum hayaller çocuklarındır. Çünkü gerçek anlamda ulaşmak istedikleri şeylerin hayalini herhangi bir gerçekliğe dayandırmadan kendi hayal güçleri ile canlandırırlar. Ve zaman içerisinde yaşadıkları ortam ve çevrenin de etkisi ile belli kalıplar ile şekillenmeye başlar ve sınırlanırlar.

Bilinçaltı Nasıl Çalışır?

İnsan zihni gün içerisinde gördüğü ve duyduğu bütün verileri bilinçli olarak sadece istediklerini kaydeder ancak bilinçaltı daha farklı çalışarak farkında olmadığı birçok veriyi geçici belleğe kaydederek gerektiğinde hizmetimize sunar. Bu bilgi nerede işimize yarar?

Mesela gördüğümüz rüyalarda çoğu zaman daha önce hiç hatırlamadığımız kişileri ve olayları görürüz. İşte bu bilinçaltımızın bizlere sunduğu eşsiz bir hazinedir.

Helen Thomson bir yazısında şöyle diyor; ‘’Sahneye çıkarılan ve hipnotize edilen insanların zorunda hissettikleri için bu şekilde davrandıkları doğru. Özellikle insanlar izleyicilerin önünde oldukları için onlardan ne beklendiğini biliyorlar. Aslında sadece hipnozcuya uyuyorlar. Otoriteye ayak uydurup, boyun eğiyorlar.’’

Hipnoz Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Laurence Sugarman şöyle diyor: ‘’Kimsenin 'Evet, hipnozun tam olarak ne olduğunu biliyoruz.' diyeceğini düşünmüyorum. Ama en azından artık bir fikrimiz var: Öncelikle hipnozu tek aşamalı bir şey olarak düşünmememiz gerektiğini biliyoruz. Ama bir disiplin olarak, beynimizin öğrenme ve adapte olmasını sağlıyor. Zihnimizi değiştirmek için kullanabileceğimiz bir yetenek.‘’

Bu açıklamadan da yola çıkacak olursak hipnozun aslında tek başına mucizeler ortaya koymasından ziyade bireylerin gerçeğin kendisine ulaşmaya olan istek ve arzularıdır.

Eğer gerçek bir mucize isteniyorsa inanç boyutunda uzman ve danışanın birleşmesi ve önce güven telkin etmesi gerekmektedir. Yani sana hipnoz yapacağımdan ziyade seninle hipnoz yapalım.

Hipnozun gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamak için onu denemeli ve öncelikle duygu ve düşüncelerinizi disipline etmeye istekli olmalısınız. Hipnoz hayatın içindeyken farkına varamadığınız durumları bir uzman eşliğinde keşfetme nitelikleri ortaya çıkarma ve daha çok deneyimlemeye yol açma yöntemidir. Ve kişiler gün içerisinde yaptıkları birçok şeyi trans halindeyken gerçekleştirirler.

Yani hipnoz aslında hayatın her anında vardır diyebiliriz.

Hipnoz Eğitimi Almak Faydalı Mıdır?

Hayatını keşfetmek, daha iyi iletişim kurabilmek, bilinçli olarak yaptığı şeylerin bilinçaltı seviyede de farkında olmak, duygu ve düşüncelerini kontrol ederek hayatı daha fazla zevk alarak yaşamak isteyen herkes en azından temel seviye hipnoz tekniklerini öğrenebilir ve günlük yaşamını daha konforlu yaşayabilir.

Hipnotik dil kalıpları iletişiminizi güçlendirerek daha özgür bir dil kullanmanızı sağlar.

Hipnoz birilerini uyutarak transa sokmaktan ibaret değildir. Hipnoz her koşulda ve şartta trans ortamı ortaya koyabileceğiniz bir süreçtir. Bu yüzden hayata değil hayatın gerçeğine hipnoz olabilirsiniz.

Kendi trans sürecinizde görüşmek dileği ile...


Önerilen Eğitimler

Yaşam Koçluğu Eğitimi  NLP Practitioner EğitimiHipnoz Eğitimi

Paylaş