İkili İlişkilerde Ne Kadar Satıştasın | Motivasyon Atölyesi

İkili İlişkilerde Ne Kadar Satıştasın?

İkili İlişkilerde Ne Kadar Satıştasın?

İkili İlişkilerde Ne Kadar Satıştasın?

Hayatın her döneminde karşımıza çıkan satış kelimesi o kadar önemli ve etkili ki, ikili ilişkilerden tutun da, bir işletmenin var olma süreçlerinin bütününü oluşturmaktadır. Hem kurumsal hayat ve hem de bireysel hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsanlar arası iletişimin başlangıcını da bir işletmenin müşterilerine ulaşma sürecini de satış oluşturmaktadır. Şimdi gelin o zaman bu mucizevi kelimeyi biraz tanımlayalım.

Satış Nedir?

Önce kitabi açıklamasını yapalım, sonrasında hayattaki gerçek anlamına geçelim isterseniz. Satış, satıcıyla alıcı arasında gerçekleşen ve malın alıcıya verilmesi karşılığında da bedelinin alınması yoluyla gerçekleştirilen işlemdir. Peki bir mal veya hizmetin satın alıcıya ulaştırma yani kabullendirme süreci neydi? Evet bu da pazarlama sürecidir.

Aslına bakarsanız, her birimiz yaşamımızın içerisinde hep bir satış içindeyiz desek hiç de yanlış bir açıklama olmazdı. Neden mi? Çünkü, karşımızdaki ile iletişim sürecindeyken elektrik alamadım veya bu kişiden çok güzel bir elektrik aldım ve görüşmek istiyorum deriz. İşte bu elektrik alma süreci aslında kendini kabullendirme dediğimiz pazarlama süreci, görüşmeye başlama süreci de satışın gerçekleştiği andır. Sonrası da satış sonrası destek bölümü olan sevgi ve muhabbetin sağlamlaştığı alandır.

Sürece çok kurumsal baktığımızı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte biz insanlar daha iyi iletişim kurmak ve çevremizi genişletmek için iletişim eğitimleri, güzel konuşma eğitimleri ve buna benzer eğitimler alarak kendimizi toplumda kabullendirme sürecinin içerisinde buluveririz. Diyelim ki bir işletme de yönetici pozisyonuna yükseldiniz ve konuşmanızda belli başlı aksaklıklar olduğunu düşünüyorsunuz. Bunu değiştirmek için mutlaka çalışırsınız. Çünkü insanların sizi beğenmeyeceğinden veya lideri olduğunuz ekibin sizi kabullenmeyeceğinden endişe duyarsınız. Öte yandan birinden hoşlandınız ve onunla tanışmak için fırsat kolluyorsunuz. Ve ilk fırsatta öz güvenizi toplayarak tanışmaya ilk adımı attınız. İşte burada devreye giren öz güven meselesi sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve sahip olduğunuz özelliklerin ne kadar farkında olduğunuzun bir göstergesidir. Yani buradan da anlaşıldığı üzere hayatın her alanı satışın bir parçasıdır.

İkili ilişkileri bu şekilde anlatmak, kimimizde biraz tepki yaratmış olsa da aslında süreç tam da bu şekilde ilerlemektedir. Peki asıl konumuza gelecek olursak ve bunlarla ilgili sizlere biraz tüyolar verirsem birbirimizi daha iyi anlarız diye düşünüyorum.

İşte size gerçek satış için en etkili satış tüyoları;

  • Önce kişisel imaj
  • Derinlemesine dinle
  • Anlayış ve anlamlandırma
  • Psikolojik oksijen verme
  • Kritik gedik yani ihtiyaç analizi yapma
  • Güçlü soru ve gözlemler ile ihtiyaçları ortaya koyma
  • Cesaretlendirme (bazılarına göre gaz verme)
  • Süreci çerçeveleme
  • Taahhütler ve satış kapama

Elbette ki burada yazanları daha sonra ki yazılarımda derinlemesine açacağım, bununla birlikte sizlerin de zihinlerinde mutlaka bir şeylerin uyandığına eminim. Kısaca özetlemek gerekirse satış süreci ve ikna süreci tamamen ve tamamen kişiler arası ilişkide de olduğu gibi güvene dayanmakta ve ilk üç saniyenin önemi oldukça büyüktür. Bu ilk üç saniyede salgıladığınız hormonlar ve göz erişim ipuçlarınızın verdiği mesajlar sürecin sonucunu belirlemektedir.

Önerilen eğitimler; Satış Eğitimi / NLP Eğitimi

Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile,


Önerilen Eğitimler

Yaşam Koçluğu Eğitimi  NLP Practitioner EğitimiHipnoz Eğitimi

Paylaş