İş Dünyasında NLP ile Motivasyonunu Yüksek Tut | Motivasyon Atölyesi

İş Dünyasında NLP ile Motivasyonunu Yüksek Tut

İş Dünyasında NLP ile Motivasyonunu Yüksek Tut

İş Dünyasında NLP ile Motivasyonunu Yüksek Tut

İş yaşamının zorlukları ve zaman zaman meydana gelen aksaklıklardan dolayı her çalışanın belirli zamanlarda inişli çıkışlı durumları olur ve bazen bu çekilmez bir hal alabilir. Her defasında bunu da aşsam her şey güzel olacak deriz ve mutlaka yine bir aksilik olur ve tekrar bir mücadele içerisine gireriz.

İşte bu noktada NLP bunu tam anlamıyla sağlayan kapsamlı bir modüldür. Temsil sistemlerinden, zihinsel süreçlere, beden dilinden, dil kalıplarına, empatik dinlemeye kadar birçok teknik çalışmayı içinde barındırmaktadır. NLP iletişim sistemleri, Gestalt Terapisi (Fritz Perls), Aile Terapisi (Virginia Satir) ve Hipnoterapi’ de (Milton Erickson) kullanılan tekniklerin, kalıpların bir araya gelmesinden oluşmuş, pozitif değişimi amaçlayan etkin ve başarılı bir sistemdir.

Şimdi diyeceksiniz ki bunların iş yaşamıyla ne ilgisi var? Sonuç olarak iş yaşamının dinamikleri ve bu dinamikleri oluşturan argümanlar da farklılık gösteriyor. O zaman iş dünyasında NLP bize ne gibi bir fayda sağlayabilir ki!

NLP, dünyaya gelişimizden bugüne kadar zihnimizde oluşturduğumuz olumsuz cümle kalıplarını, bizi zayıflatan inançlarımızı, kötü alışkanlıklarımızı, korkularımızı veya bir olay karşısında verdiğimiz ani ve gereksiz tepkilerin değişimini gerçekleştirdiğimiz teknikleri içeren bir sistemdir. Ve bu mükemmel sistemi öğrendiğinizde kendi özel tekniklerinizi ve sisteminizi oluşturarak yaşam tarzınız haline getirdiğinizde yapabileceklerinizin sınırı kalmıyor.

İş Dünyasında NLP Nasıl İşe Yarar

NLP eğitimi aldıysanız veya bir NLP uzmanı ile çalışıyorsanız. Öncelikle sistemin getirdiklerine harfiyen uymalısınız. Her teknik için ön görülen prosedüre sadık kalmalı ve eksiksiz yerine getirmelisiniz. NLP bir disiplinler bütünüdür. Ve her disiplinin kendine has sistematiği ve algoritması vardır. Öncelikle yapmanız gereken en önemli şey bu sistemi kavramak ve buna uygun hareket etmektir.

NLP düşünce sistemleri ile bağlantılı çalışır. Çünkü hayat, düşünlerin hayata geçirilmesi ve geçirilememesi arasında sıkışması ile ilgilidir. Her olumsuz düşünce zihinsel süreçte kişinin mutsuzluğu yaşamasına sebep olur. Bu yüzden sürekli olumlamalar ile ilgili sosyal medya da paylaşımlara denk gelmişsinizdir. Bununla birlikte sadece olumlu cümleler kurmak ve bu cümleleri sürekli tekrarlamak hayatınızı değiştirmeyecektir. Hayatınızı değiştirecek olan şey kendinize olan inancınız ve disiplindir. NLP bunu başarmanızı sağlayacak teknikleri size sağlıyor. Sizin yapmanız gereken şey bu teknikleri ve donanımları içselleştirerek yaşam tarzınız haline getirmektir.

NLP Kariyerinize Nasıl Etki Eder

Her sektör ve alanın kendine has dinamikleri vardır. Ve buna göre de iş yapış şekilleri değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte NLP, her iş ve sektöre uygunluk gösterebilmektedir. İş dünyasında NLP kariyerinize yön vermenizde ve yeni bir sen olma yolunda sizleri destekler.

Bunu destekleyecek 5 önemli NLP tekniği;

  1. Doğru meslek seçimi için strateji alfabesini öğrenirsiniz

Her insanın hayatı algılama şekli farklıdır ve bunu öğrenme sitili de farklıdır. İşte bu noktada NLP sana kendi stratejilerini daha etkin ve sağlam kavramanı sağlar. Ve bundan sonra da sen doğru seçimlerle daha kaliteli yaşam sürebilir ve sevdiğin işi yaparak daha da mutlu olabilirsin. Çünkü günümüze baktığında belli bir yaştan sonra meslek değiştiren insanlara çokça denk gelmişsindir. Elbette ki bunun farklı dinamikleri de var ama burada en önemli şey strateji alfabesini doğru yönetememekten kaynaklanmaktadır.

  1. Temsil sistemlerini öğrenir ve iletişimde fark yaratabilirsin

Buna bir noktada öğrenme sitili de diyebiliriz. Çünkü her birey kendi temsil sistemine göre hayatı algılar ve öğrenme denen şey temsil sistemlerine göre şekillenir. Bu arada her birey tüm temsil sistemlerine sahiptir. Ancak burada farkı ortaya koyan şey öne çıkan temsil sistemidir. Yani kısaca açıklayacak olursak, şöyle diyebiliriz. Bazıları iyi konuşur ve karşısındakini konuşarak etkiler. Bazıları ise ayrıntıları çok iyi görür ve bu yüzden fikirlerine değer verilir.

Bazıları insanların iç dünya dinamiğine hitap eder. Yani duygular ile iletişim kurar. Bu özellikler her birimizde var ancak birini çok yoğun kullanırız. Buna rağmen bunlardan herhangi birine sahip olup da yetisinin farkında olmayan insanların da sayısı oldukça fazladır. işte NLP bunu keşfetme yolculuğunda sizleri adeta yeniden formatlıyor.

  1. Yeniden kodlama ile negatif duygulardan kurtulabilir ve dil kalıplarını öğrenirsin

Yaşam boyu öğrenme dediğimiz olgu her insan için geçerlidir. Sadece bunu anlayabilenler ve henüz farkına varamayanlar arasında farklılıklar vardır. Nefes alabilen her birey bir öğrenme içerisindedir. Tabi eğer bir fanusun içerisinde yaşamıyorsa!

Kurduğumuz cümleler bizim yaşam tarzımızı ve hayattan beklentilerimizi niteler ve düşüncelerimizi oluşturur. Bir düşünce oluşmadan önce günlük yaşam döngüsünün içerinden derlemeler yapar. Ve sonra adeta kodlanmış bir bilgisayar programı gibi önümüzde gelir ve biz onu kabullenmiş gibi yaşarız. Eğer bu durum bizim dil kalıplarımız ve düşünce yapımız ile ilgiliyse o zaman durum çok basit doğru cümle kalıpları ve düşünce sisteminde yapacağımız değişiklikler bizim yaşam döngümüzü değiştirmemize liderlik edecektir.

  1. Modelleme yeteneğini geliştirebilirsin

Modelleme yaşamımız boyunca sürekli yaptığımız bir görsel temsil sistemidir. Çocuklukta babamızı, öğretmenimizi veya bir film artistini modelleriz. Bize hoş gelen ve gelişim evresinde olduğumuz süreçlerde her zaman mutlaka birilerini modelleriz. Tam da bu noktada stratejiler, temsil sistemleri, yeniden kodlama ve dil kalıpları devreye giriveriyor. Çünkü bunların hepsi modellemenin ana iskeletini oluşturur. Sonrası duygular, beklentiler, hayaller ve rutin yaşam döngüsüdür. Doğru modelleme için diğer üç maddenin kusursuz işlemesi sizi doğru noktaya götürecektir.

  1. Ruh, Kalp, Zihin ve Beden Bütünleşmesini sağlayabilirsin

Biz buna tekâmül süreci de diyebiliriz. İnsan dediğimiz varlık bütünsel bir sürecin oluşturduğu mükemmel bir mekanizmadır. Ve bunu keşfedebilen insanlar ile keşfedemeyen insanlar arasında ayrıştırıcı farklar gözle görülebilecek kadar belirgindir. Dünyaya gelişinde her insan beşer olarak gelir ve kendini tamamlama yolculuğunda insan olarak hayatına devam eder. Terim olarak beşer ‘’görünen varlık’’, insan ise gören varlık anlamına gelmektedir. Yani insan beşerin tamamlanma sürecidir.

Kendini keşfeden insan yeteneklerinin farkına varır ve çevresindeki insanlara ışık olmaya başlar. Çünkü insan maddeden çok manadır. Her insanın bir anlamı ve kendine has bir değeri vardır. Ve bu değer insanın kendini keşfetmesi ile ortaya çıkar. Görsel, işitsel ve dokunsal olarak gelişim sürecinizde hayatınıza katacağınız her değer sizinle değer bulacak insanlarla zenginleşecektir.

Çevrenize ışık olun ve mutlaka bir yerlerde yolumuzun kesişeceğinize inanıyorum.

Sevgiyle Kal,


Önerilen Eğitimler

Yaşam Koçluğu Eğitimi  NLP Practitioner EğitimiHipnoz Eğitimi

Paylaş