Kurumsal Alanda Kişisel Marka Oluşturma | Motivasyon Atölyesi

Kurumsal Alanda Kişisel Marka Oluşturma

Kurumsal Alanda Kişisel Marka Oluşturma

Kurumsal Alanda Kişisel Marka Oluşturma

Kişisel marka kavramı, iletişim kanallarının çeşitlenmesi, dijital platform yoluyla insanların bilgiye ve diğer insanlara kolayca erişebilmesiyle önemli bir kavram haline gelmiştir. Günümüzde bilgiye ulaşılmanın kolay olduğu aşikar olmakla birlikte asıl olan kişi yada şirketlerin bu bilginin nerede olduğu sorusu geliyor akla.

Birçok ticari markanın bile kişiye özel davranmasının söz konusu olduğu günümüzde özellikle kurumsalda yer alan profesyoneller sadece ürettikleri ürünler veya yönettikleri işletmelerin başarısıyla değil, bununla birlikte kendi kişisel markalarıyla da göz önünde olabilmektedirler.

Nedir bu kişisel marka diye soracak olursak; kişisel değerler, yönetim becerileri, iletişim, kişisel farkındalık, kişilik, kişisel imaj (giyim, konuşma, davranış vb.), hedefler, fiziksel yapı vb. gibi birçok konudan bahsedebiliriz. Bunların en başında CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ön plana çıkmaktadır.

Rekabetin Mutlaka Var Olduğunu Unutmayın

Birçok alanda hizmet veren, aynı sektörden aynı ürünü üreten birçok firma vardır. Dolayısıyla rekabet her zaman saha içindedir. Rekabet ederken diğer firmalardan daha ön plana çıkabilmeniz, kendinizi ayırt ettirebilmeniz için müşterileri dinleyen, anlayan ve karar süreçlerini müşterileriyle paylaşan, iletişimi çok güçlü bir firma olmalısınız. Bunu sağlamanın da yolu iyi bir CRM yönetimidir. Elbette ki sadece CRM yönetimi ile sorun çözülmüyor.

Günümüzde her üretici benzer ürünler üretebilmektedir. Örneğin, kozmetik sektöründe birçok marka aynı fabrikadan üretim sağlıyor. Ürünler aynı, ambalajları farklı oluyor ve aynı pazarda satışa sunulabiliyor.

Günümüz küresel rekabet ortamında piyasadaki rakipleriyle aynı özellikleri taşıyan herhangi bir ürünü üreten işletme, farklılaştırma yaparak ürününü rakiplerin fiyatının üstünde bir fiyata pazarlayabilmektedir. Burada fark yaratan şey ürünün ne olduğu ve ne işe yaradığından çok marka değeri oluyor. Siz markanızı ne kadar çok iyi pazarlarsanız o kadar çok kâr edersiniz. Markanızın imajı, markanızı temsil edenlerin imajı sizin piyasada fark yaratmanızı sağlar.

Pazarlamanın Önemi

Markayı birey ve bireyler temsil eder. Marka temsilcilerinin tepeden tırnağa bulundukları konuma ve ortama uygun olmaları gerekir. Bu, ses tonu ve seçilen kelimelerden, giyilen ayakkabıya kadar her şeyi kapsar. Unutmayın ki ürününüzü pazarlamadan önce kendi markanızı pazarlamanız gerekir.

Pazarlama operasyonlarının en önemli ayaklarından birini marka faaliyetleri oluşturmaktadır. İşletmeler ürünlerine güvenilir bir marka imajı yaratmak için milyonlarca dolarlık bütçe harcamakta, onlarca çalışanı istihdam etmektedir.

Kişisel marka, “kişinin sahip olduğu her şeyle; özü, sözü, imajıyla hedef kitlesine/müşterisine verdiği mesaj, yarattığı fark, kendine, işine ve ilişkilerine kattığı değerlere bağlı bir kimlik tanımlamasıdır.” (Çayıroğlu, 2010: 35)

Kişisel markayı oluşturan unsurlar şöyledir:

  • Kişisel değerler,
  • Yönetim becerileri,
  • İletişim,
  • Kişisel farkındalık (güçlü ve zayıf yanların farkında olmak),
  • Kişilik,
  • Kişisel imaj (giyim, konuşma, davranış vb.),
  • Hedefler,
  • Fiziksel yapı vb.

Birisi çok yakışıklı, çok güzel olabilir. Bir ürün çok faydalı, çok gerekli olabilir. Ancak kişinin ya da ürünün tanınması gerekmektedir.

Başarılı bir kariyer için sadece çok çalışmak doğru işleri yapmak değil, aynı zamanda kişinin insanların kendisiyle ilgili düşüncelerini de yönetebilme becerisine sahip olması gerekmektedir.


Önerilen Eğitimler

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Paylaş